Vanaf maandag 13 november 2017 kunt u de medewerkers van RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) en Eemfors weer in de Soester wijken tegenkomen. Zij zorgen er samen voor dat de afgevallen bladeren in uw straat worden opgeruimd. Voor de actie wordt in totaal zes weken uitgetrokken. Vorig jaar is in de gemeente Soest ruim 1000 ton aan bladafval opgeruimd. RMN vraagt aan inwoners om de auto tijdelijk ergens anders te parkeren als zij merken dat de bladploeg in hun straat bezig is. De auto wordt dan niet vies door weggeblazen straatvuil en de medewerkers kunnen ongehinderd hun werk doen.

Bladkorven alleen voor blad

In Soesterberg en in de wijken Soest-Zuid en Overhees zijn ruim 100 bladkorven geplaatst. Wanneer deze wijken zijn ontdaan van het afgevallen blad, dan verplaatst de gemeente de bladkorven naar de wijken De Eng, Klaarwater en ’t Hart. Op deze manier kunnen inwoners grotere hoeveelheden blad kwijt. Het is wel van belang dat er alleen blad in de korven gedeponeerd wordt. De afvoer van de bladzuiger die de korven leegzuigt raakt verstopt van takken, planten of ander (tuin)afval. De bladkorven leegt RMN twee keer per week. Bij herhaaldelijk misbruik wordt de bladkorf verwijderd.

Aanpak boomrijke gebieden

Aan de Bartolottilaan en Van Beuningenlaan in Soest-Zuid en in Soestduinen plaatst de gemeente Soest geen bladkorven. In deze zeer boomrijke gebieden raken de bladkorven te snel vol. Inwoners mogen het blad op hopen vegen langs de kant van de weg. De hopen blad dienen goed toegankelijk te zien, dus niet achter bomen of andere obstakels. Deze bladerhopen worden net als de bladeren in de korven met de bladzuiger opgezogen. Op deze wijze kunnen ook deze boomrijke gebieden snel en efficiënt van bladafval worden ontdaan.