Duurzaamheid bij Amfors

Heidrunn Zitzmann is Facilitair Manager bij Amfors. Dat duurzaamheid hoog op de agenda staat bij onze organisatie, is een feit. Als mensontwikkelbedrijf is de belangrijkste taak het werken met en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast streven we in onze bedrijfsvoering naar het zo min mogelijk belasten van het milieu. In het kader hiervan zijn er, in oktober 2021, 834 zonnepanelen op het dak van het Productiebedrijf geplaatst. Heidrunn vertelt over de zonnepanelen en legt uit wat Amfors nog meer doet aan duurzaamheid. 

Heidrunn: “Het dak van het Productiebedrijf moest in 2019 worden vervangen. We hebben het direct laten verzwaren, zodat het geschikt werd voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit stond al tijden hoog op het wensenlijstje. Het idee voor de zonnepanelen bij Amfors is ontstaan vanuit een bijeenkomst van de gemeente, om de CO2-uitstoot in de stad te verminderen. Wij werden uitgekozen en mochten deelnemen als voorbeeldproject. Het is afwachten of we helemaal zelfvoorzienend zijn qua elektriciteit. Nu is het nog te vroeg om te bepalen hoe het uitpakt voor het hele jaar. Dat ligt uiteraard aan de weersomstandigheden.” Op dit moment leveren de zonnepanelen dagelijks ongeveer 1033 kWh aan stroom. Dat kun je vergelijken met elektriciteit voor 138 huishoudens per dag.

CO2-Prestatieladder

Op het gebied van duurzame bedrijfsvoering reduceert Amfors haar energieverbruik en de daaraan gekoppelde uitstoot van CO2. De Amfors Groep is gecertificeerd voor niveau 3 van de prestatieladder en heeft in kaart hoeveel er jaarlijks verbruikt wordt. De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om hun eigen CO2-uitstoot en die van de leveranciers te kennen en deze te reduceren. Een ander doel is om de verworven kennis te delen en transparant te maken. Samen met collega’s, kennisinstellingen, maatschappelijke partners en overheden zoekt Amfors actief naar mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Amfors betrekt ook haar medewerkers bij het maken van duurzame keuzes. Dit gebeurt door de inzet van toegankelijke communicatie over hoe zij ook thuis bij kunnen dragen aan duurzaamheid. Voorbeelden zijn het scheiden van afval en de tip om LED-lampen te gebruiken.

Wensen en realisatie van duurzaamheid

Er staan nog wel wat wensen op het lijstje van Heidrunn. Het uitbreiden van de zonnepanelen, dat gaat waarschijnlijk niet lukken. “De overige ruimte op het dak aan de Uraniumweg en ligging is niet gunstig. Het dak van Metafors is er ook niet geschikt voor. Wandpanelen, misschien is dat nog een optie voor de toekomst.” Er zijn al veel wijzigingen geweest, die de ‘voetafdruk’ van onze organisatie flink verminderde. “We zijn heel blij met wat er al is bereikt. We zorgden bijvoorbeeld voor LED-verlichting, bewegingsmelders voor de lampen in de kantoren en elektrische auto’s voor het management. Ook zijn er twee elektrische poolfietsen voor medewerkers. Een wens is een uitbreiding van elektrische auto’s. Dan heb ik het over de auto’s van praktijkbegeleiders en ook de poolauto’s.” Heidrunn merkt op: “Zou het trouwens niet mooi zijn als dit hele industrieterrein samenwerkt met zonnepanelen? Er zijn zoveel daken waar het op zou passen, in ieder geval qua ruimte. Dan heb je een zelfvoorzienend bedrijventerrein.”

Meer weten over duurzaamheid bij Amfors? Lees hier verder