
Precies zes maanden geleden startte de pilot met het Arbeidsontwikkelcentrum (AOC). Het gaat om een samenwerking met de gemeente waar ook de Kringloop en Happy Happenings deel van uitmaken. Wat doen de deelnemers aan dit traject? En wat brengt het hen? In dit artikel delen deelnemer Salim Hakizimana en werkbegeleider Katja Hendriks hun ervaringen.
Leren werken
Het AOC, wat is dat dan weer? Salim had geen idee wat hij ervan kon verwachten! Toch maakte hij in februari een afspraak met jobcoach Tjemme Stegenga. Tijdens dat gesprek ging het over leren werken én de Nederlandse taal beter spreken en schrijven, de behoeften van Salim. De dag erna regelde hij zijn deelname aan het AOC bij Amfors. “Nu werk ik vier dagdelen per week. De ene dag werk ik met een machine, dan weer zijn we bezig met het in- en ompakken van producten. Elke dag is anders.”
Trainingsprogramma met werkplekopdrachten
Werken, leren én oriënteren staan centraal binnen het AOC. Inmiddels heeft Salim alle trainingen gedaan. Welke hem het meest aanspraken? “Ik vond de training ‘Wie is de klant?’ heel interessant. Dan kom je erachter wat klanten belangrijk vinden. Tijdens de training over de arbeidsmarkt heb ik geleerd hoe ik moet solliciteren. En dat een netwerk belangrijk is om een baan te vinden. Na elke training kregen we een opdracht. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met kijken welke werkgevers bij me passen.”
Bedrijfsbezoeken
Samen met zijn werkbegeleider Katja heeft Salim een aantal bedrijven bezocht. Nu heeft hij een goed beeld van wat daar gebeurt. Salim: “Ik wil graag verder met elektromontage. Iets in elkaar zetten en ervoor zorgen dat het werkt, dat vind ik heel leuk om te doen. Regelmatig krijgen we bij het AOC werk van Metafors. Dat werk doe ik dus heel graag!” Waardevol is ook dat hij de bedrijfsbezoeken met Katja heeft gedaan. Tijdens het werk op de afdeling praten ze er samen nog vaak over.
Werken met technische innovaties
Ook nu ligt er werk van Metafors bij het AOC. Het gaat om de controle op de bedrading, schroeven en stickers van meterkasten. Hierbij maken de AOC-deelnemers gebruik van een Smart Beamer. Katja legt uit hoe deze innovatie werkt: “De beamer projecteert instructies op het werkblad. Per stap zie je wat je moet doen en welk gereedschap je nodig hebt. Dit helpt om zelfstandig nieuwe vaardigheden te leren. Salim is nu al binnen vijf minuten klaar met de controle van een meterkast!”
Tussen de mensen
Als werkbegeleider zorgt Katja ervoor dat de deelnemers kunnen werken. “Ik vind het belangrijk om het werk zo goed als mogelijk op de persoon af te stemmen. Het streven is om minimaal drie verschillende werksoorten aan te bieden. Bij de dag start kiezen mensen zelf welk werk zij willen doen. Het gebeurt wel eens dat iemand elke keer hetzelfde kiest. Daar zit natuurlijk iets achter; dat neem ik mee in de begeleiding. Hiermee samenhangend vind ik het fijn om mee te werken. Dan ben ik écht in contact met de deelnemers.”
Toekomstdroom
Waarom Katja haar werk zo graag doet? Ze staat naast een deelnemer en motiveert diegene om te groeien. Ook Salim heeft mooie stappen gemaakt. “Ik ben begonnen met praktijkleren ‘logistiek’. Dit zal ik bij Metafors gaan doen. Als ik dit heb afgerond, dan zie ik mezelf in de elektromontage werken. Ik denk aan een fulltimebaan in een bedrijf met leuke collega’s. Zo kan ik mijn leven weer opbouwen. Ik kan niet wachten tot ik weer zelfstandig ben.”