Een kijkje achter de schermen bij Metafors 

Bij het metaal- en elektromontagebedrijf van Amfors werkt een belangrijke schakel: werkvoorbereider Rob Conrads. Hij combineert vakmanschap met organisatorisch talent en is medeverantwoordelijk voor het goed laten verlopen van de productieprocessen. We zijn benieuwd wat het werk van Rob precies inhoudt en gaan met hem in gesprek. 

De Amfors Groep is een mensontwikkelbedrijf. Dat betekent dat wij werk bieden aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ontwikkelen elke medewerker in en naar het werk dat het beste bij hem of haar past. Metafors is een van de eigen bedrijven van Amfors. Rob is hier werkvoorbereider en zorgt dat de medewerkers aan de slag kunnen vanaf het ontwerp tot aan de realisatie van het product.  

Werkvoorbereider bij Metafors

“Wat ik doe? Ik moet zorgen dat de trein goed vertrekt. Dan heb ik het over de materialen binnen de recepturen, dus het materiaal dat nodig is bij elke stap van het productieproces. Om het productieproces vloeiend te laten verlopen koop ik hiervoor ook de onderdelen in. Verder ondersteun ik het magazijn en spring bij waar het nodig is. Die variatie vind ik leuk. Ik werk met mensen, heb contact met de klant en vergelijk prijzen. Aan het einde van de dag heb ik zo’n 10.000 stappen gezet.” Die stappen zet hij al zo’n jaar of 26 bij Amfors, waarvan 10 bij Metafors. Door de jaren heen heeft hij verschillende functies gehad binnen Amfors: van controleur, praktijkbegeleider, aansturen van het magazijn tot werkvoorbereider.  

Product van A tot Z

“Wat zo bijzonder is aan Metafors, behalve dat we een sociale werkplaats zijn, is dat we een product kunnen maken van A tot Z. Dat zie je niet vaak meer. Mensen die nog nooit binnen zijn geweest bij Metafors, denken dat we eenvoudig werk doen. Als ze bij ons op bezoek komen, zijn ze heel verbaasd over wat hier allemaal gebeurt: wij produceren vanaf tekening tot en met het complete eindproduct. Dit doen we met verschillende machines, onder andere CNC-draai- en freesbanken, lasersnijmachine en ponsnibbelmachine. Ook hebben we een cobot die het zware werk van onze mensen ondersteunt. Zo blijven medewerkers met een beperking vitaal. Verder heeft Metafors een elektronische en mechanische montageafdeling. Hier staat ook een cobot. Deze ondersteunt medewerkers bij het lijmen van LED’s in armaturen voor straatverlichting. Dit is een complex maar essentieel onderdeel van het montageproces. Verder maken we bijvoorbeeld ventilatiekasten voor schepen. Die gaan de hele wereld over. We werken met veel klanten al heel lang samen.”  

Het doorgeven van kennis

Rob is leergierig. Hij vindt het belangrijk om cursussen te volgen en op de hoogte te blijven. Zijn kennis geeft hij graag door, bijvoorbeeld door medewerkers te begeleiden bij het gebruik van ons ERP-systeem. Zijn antwoord op onze volgende vraag sluit hier goed op aan. “Wat mijn wens is voor de toekomst? Dat we meer mensen kunnen opleiden. Er valt hier zoveel te leren, zoals bijvoorbeeld logistiek, lasersnijden en CNC-programmeren bijvoorbeeld.”