Groepsdetachering bij Cito Dartli

Voor dit artikel gaan we langs bij Cito Dartli in Amersfoort. Amfors werkt al sinds 2017 samen met deze organisatie die deskundig is in printoplossingen. Onlangs is de samenwerking uitgebreid. Inmiddels werken medewerkers van Amfors via groepsdetachering bij Cito Dartli. Bedrijfsleider Richard Boers vertelt enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling.

Dartli zag het licht in 1968. Het is ontstaan vanuit de bouwsector en breidde zich steeds verder uit met repro-werkzaamheden. Later werd het Cito Dartli. Richard Boers werkt al 21 jaar bij deze organisatie. Zijn achtergrond ligt in de ICT. Hij heeft nog geen dag spijt gehad van zijn overstap naar Dartli. Hij heeft goede ondersteuning gehad destijds en snel zijn eigen draai gevonden. Nu geeft hij al jaren leiding aan een goed en prettig team, waarvan een aantal collega’s al bijna ‘tot het meubilair behoren’. “Fijne collega’s hebben, dat is heel belangrijk.” Onlangs heeft het team een mooie uitbreiding gekregen in de vorm van medewerkers van Amfors. “Een hechte groep met een goede begeleider”, aldus Richard.

Hoe de samenwerking begon

“De samenwerking tussen Amfors en Cito Dartli is ontstaan toen een deel van de repro zich nog in het gemeentehuis bevond. Amfors zocht een partner om mee samen te werken voor reprowerkzaamheden. Uiteindelijk zijn wij gekozen uit de drie potentiële kandidaten. Wij plaatsten twee machines bij Amfors die de medewerkers konden gebruiken. Zij werkten met ons samen op afstand. In 2021 koos Amfors ervoor om de repro- en charitatiefwerkzaamheden te stoppen. De samenwerking heeft een andere vorm gekregen.”

Groepsdetachering

“Inmiddels is er een groep medewerkers bij Cito Dartli gestart om de orders van klanten van Amfors, die inmiddels naar ons over zijn gegaan, te begeleiden. Zij werken nu in een groepsdetachering. Deze collega’s verzorgen en verpakken zo’n 10.000 collectebussen per jaar, voor tien stichtingen. Een hele klus en organisatie. De medewerkers zetten de collectebussen in elkaar, plakken de bijbehorende sticker erop en zorgen voor het juiste materiaal dat erbij hoort. Ze verpakken de spullen per het aantal dat naar de contactpersoon moet, die de bussen op zijn/haar beurt onder de collectanten verspreidt. Na de collectes worden de bussen door een schoonmaakbedrijf gereinigd. Daarna komen ze weer bij ons terug.”

De nieuwe werkplek

Nog geen week is de groepsdetachering bij Cito Dartli een feit als wij langskomen voor dit artikel. We lopen de ruimte in waar de medewerkers hun nieuwe werkplek hebben. “We moeten allemaal nog wel een beetje wennen, want al heb je alles nog zo goed doorgenomen, in het begin loop je toch tegen onvoorziene dingen aan. Een simpel voorbeeld is een doos elastiekjes. Wij zouden met zo’n doos elastiek een lange tijd doen. Onze nieuwe medewerkers hebben er heel veel van nodig bij hun werkzaamheden. Ze vliegen erdoorheen. Dat is iets waar we voortaan rekening mee houden.” We kijken rond en zien een kast voor de materialen, met werkblad eraan. “Morgen plaatsen we een LED-lamp boven het werkblad, want de medewerkers gaven aan dat het toch iets te donker is. Die sorteerkast hebben we op maat gemaakt, in overleg met Amfors. Zo hebben we voldoende ruimte voor alle materialen die de medewerkers nodig hebben. Het is in het begin nog even ‘passen en meten’ met de ruimte qua opslag, we lopen vast nog wel tegen wat onvoorziene omstandigheden aan, moeten allemaal nog een beetje wennen, maar daar komen we wel uit. Wij hebben er een stel fijne collega’s bij en daar zijn we blij om. De samenwerking gaat goed. De medewerkers van Amfors zijn een mooie aanvulling op ons team.”