Onze Dirk-Jan is in de race voor de Landelijke TaalHeldenprijs!

 

Eind 2019 is onze Dirk-Jan Scharrenburg uitgeroepen tot TaalHeld van de Provincie Utrecht, in de categorie ‘taalcursist’. Nu is hij, samen met de andere provincie-winnaars, in de race voor de Landelijke TaalHeldenprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan die persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor een beter geletterd Nederland. De winnaar wordt op 3 maart bekend gemaakt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

 

Dirk-Jan was één van de 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben lezen en schrijven. Hij had vroeger problemen thuis en spijbelde veel van school. Hierdoor werd zijn taalachterstand steeds groter. Hij ging aan de slag in het groen, waar hij zich kon redden met zijn handen. Toen hij op latere leeftijd hogerop wilde komen als hovenier, werd het lastig. Hij schaamde zich dat hij niet goed kon lezen en schrijven. De opleidingen die hij nodig had waren voor hem door zijn gebrek aan taalvaardigheid niet te volgen.

 

Dirk-Jan gooide het roer om. Hij volgde lessen Nederlands bij Amfors en was zo alsnog in staat de benodigde vakdiploma’s te halen. Dat zelfverzekerde gevoel gunt hij alle laaggeletterden. Daarom zet hij zich als ervaringsdeskundige in voor een beter geletterd Nederland. Dat doet hij ook bij ons. Zo geeft hij presentaties aan leidinggevenden, waardoor zij beter in staat zijn de signalen van laaggeletterdheid bij hun medewerkers te herkennen en hen te stimuleren om actie te ondernemen. Verder ondertekende Amfors, mede dankzij zijn enthousiasme, het Taalakkoord.

Daarnaast is Dirk-Jan Taalambassadeur. Vanuit deze rol pleit hij in heel Nederland voor meer aandacht voor laaggeletterdheid. Zo deed bij zijn verhaal in Hart van Nederland en werd hij geïnterviewd door Trouw.

Zijn doel: het taboe op laaggeletterdheid doorbreken en anderen over de streep te trekken hier iets aan te doen. Want, aldus Dirk-Jan: “Je bent nooit te oud om te leren!”.

 

Verkiezing Landelijke TaalHeld

Dirk-Jan is uitgeroepen tot TaalHeld van de provincie Utrecht. Hier is hij en zijn wij bij Amfors ontzettend trots op. Zie jij Dirk-Jan ook als DE TaalHeld van Nederland? Breng dan je stem uit via www.taalheld.nl/dirk-jan.

 

Bekijk hier het verhaal van Dirk-Jan.