Op bezoek bij praktijkbegeleider Arnold Smeenk

De Amfors Groep is een mensontwikkelbedrijf. Dit betekent dat wij werk bieden aan ruim 900 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ontwikkelen elke medewerker in en naar het werk dat het beste bij hem of haar past. Deze keer brengen we een bezoek aan het Amfors Productiebedrijf, de afdeling ‘Verpakken 2’, waar onderdelen van hoofdzekering-aansluitkasten worden geassembleerd. Arnold Smeenk is praktijkbegeleider op deze afdeling. Hij werkt hier vanaf februari 2022 en geeft aan dat hij dit járen eerder had moeten doen. In dit artikel lees je waarom.

Voor zijn gevoel is hij nog een jongeman, maar inmiddels is Arnold 60 plus en trots op zijn twee kinderen en drie kleinkinderen. Hij werkte voorheen bij verschillende productiebedrijven. De targets daar, vond hij ten koste gaan van de mens. Hij besloot dat dit werk niet meer bij hem paste en stond open voor een nieuwe functie. Arnold: “Deze vacature kwam toevallig voorbij. Ik belde Amfors ‘s middags en binnen een week was alles afgerond. Dit had ik járen eerder moeten doen. Hier gaat het echt om de mensen. Bij Amfors heb je realistischere ‘goals’. Bovendien heb ik te maken met een fijne groep mensen. Wanneer er veranderingen doorgevoerd moeten worden, doe ik dit rustig, stap voor stap. Je kunt hier niet rigoureus te werk gaan, want dit is niet goed voor de medewerkers. Dan komt er onrust. Toen ik hier net werkte, ging er iemand met pensioen. Ik begon aan mijn speech, die eigenlijk vrij snel werd overgenomen door degene waarvoor ik de speech had voorbereid. Hij zei: zo’n goeie krijgen jullie niet meer. Wees er zuinig op. Dat vond ik heel bijzonder.”

“Zo kunnen we er zijn voor elkaar”

De afdeling van Arnold bestaat behalve uit ‘Verpakken 2’ ook uit ‘Verpakken 5’. “Daar gebeurt de rest van ons werk: allerlei soorten inpakwerk, waaronder voorverpakken en ook assemblage. Hoe mijn dag eruitziet? Om 8.00 uur begin ik en kijk ik of iedereen er is en vul ik dit in op mijn overzicht. Zo leerde ik snel onze medewerkers kennen. Dan heb ik kort overleg met de voorlieden en maken we een dagplanning. Verder verloopt elke dag heel verschillend. Waar we ons samen op concentreren is dat we goede kwaliteit leveren voor de klant en aandacht houden voor elkaar. Wat mijn werk zo interessant maakt zijn de mensen. Ik vind het fijn als ik iets voor hen kan betekenen. Een luisterend oor bieden, bijvoorbeeld. Zo kunnen we er zijn voor elkaar. We hebben hier te maken met allerlei culturen en soms snappen mensen elkaar niet. Dan gaan we in gesprek en leggen we het uit. Het is belangrijk om begrip te hebben voor elkaar en elkaars gewoonten. Dat constant schakelen in mijn werk maakt het ook leuk. Het geeft mij veel voldoening.”

“Hier is echt aandacht voor de mens”

“Amfors vind ik een mooi bedrijf. Er is vergrijzing, dat is wel een zorg en daar besteden we ook aandacht aan. Wij willen onze medewerkers namelijk nog jarenlang een veilige en fijne werkplek bieden die bij hen past. We hebben daarom oog voor vitaliteit. Medewerkers gaan bijvoorbeeld tussendoor even naar buiten om een wandeling te maken. Op de werkvloer kunnen we zo kwaliteit blijven leveren. Dit is een concurrerende markt, maar wij kunnen een kwalitatief goed product leveren en de kostprijs aardig in de hand houden. Ik zie de toekomst met plezier tegemoet, samen met onze medewerkers en voorlieden. Zoals ik al zei, hier is echt aandacht voor de mens. Ook als je privéproblemen hebt, is er hier een luisterend oor en krijg je de ruimte. Ik ben blij met zo’n zeer sociaal en ruimdenkend bedrijf als Amfors.”