Opleiding en Vitaliteit bij Amfors

De Amfors Groep is een mensontwikkelbedrijf. Dit betekent dat wij werk bieden aan ruim 900 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ontwikkelen elke medewerker in en naar het werk dat het beste bij de persoon past. Dit doen we hoofdzakelijk op de werkvloer en daarnaast via trainingen en opleidingen. Omdat we het ook belangrijk vinden dat onze medewerkers gezond en met plezier aan het werk blijven tot aan hun pensioen, investeren we daarnaast veel in de vitaliteit van onze medewerkers. Jeanne Buwalda, opleidings- en ontwikkelingscoördinator en Annemijn Woesthuis, trainee Vitaliteit, vertellen hoe de onderwerpen ontwikkeling en vitaliteit elkaar overlappen en versterken.

Even voorstellen

Annemijn is verantwoordelijk voor alles wat met vitaliteit te maken heeft. “Ik werk nog niet zo lang bij Amfors. Toch merk ik nu al dat je hier veel eigen initiatief kunt en mag nemen en ik krijg er energie van als het resultaat zichtbaar wordt. Je werkt van begin tot eind aan een project. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met medewerkers en te blijven horen waar hun behoefte ligt in het kader van vitaliteit. Samenwerken en op de werkvloer zijn, dat is erg belangrijk.“

Jeanne houdt zich bezig met het organiseren van ontwikkelings- en opleidingsactiviteiten bij Amfors. Dit zijn cursussen, trainingen en ook BBL-opleidingen (Beroepsbegeleidende leerweg). “Leren doen onze medewerkers vooral op de werkvloer, in de praktijk. De opleidingen vullen hun kennis aan en zo leren ze weer de juiste vaardigheden om hun werk nog beter uit te voeren en zich verder te ontwikkelen. Het geeft veel voldoening om te zien dat medewerkers de trainingen leuk vinden. Super trots ben ik dan op hen en zij op zichzelf, wanneer zij hun certificaat in ontvangst nemen. Medewerkers merken vaak dat ze veel meer kunnen dan ze vooraf zelf dachten. Ik krijg veel energie van onze docenten. Bij Amfors werken we samen met fijne opleiders.”

Hoe vitaliteit en opleiding elkaar versterken

“Wanneer het werkplezier toeneemt, heeft dit invloed op de competenties. Medewerkers denken beter mee en ontwikkelen zich makkelijker omdat hun zelfvertrouwen groeit”, zegt Jeanne. Annemijn: “Opleiding versterkt ook de vitaliteit. Bij de training Vitaal met Taal werk je aan taal en aan je mentale gezondheid. Vitaliteit is niet alleen bewegen en gezond eten. Het gaat ook over werksfeer en hoe je bijvoorbeeld feedback kunt geven.” Jeanne knikt en zegt: “Onze medewerkers leren hun woordenschat te vergroten en oefenen met spreken. Mentaal gaat het beter als je goed kunt communiceren. Een ander voorbeeld van de combinatie opleiding en vitaliteit is dat wij informatie over gezonde voeding combineren met onze cursus Omgaan met geld.”

Het belang van luisteren naar medewerkers

“Als je kijkt naar opleiding en vitaliteit is het is erg belangrijk om te zien waar de behoefte van medewerkers ligt”, aldus Annemijn. Jeanne: “Zo is de ‘Gereedschapskist’ en de training ‘Fluitend naar het werk’ ontstaan. De ‘Gereedschapskist’ is gevuld met ontwikkelingsgerichte activiteiten en spellen die medewerkers samen op de werkvloer kunnen doen. De activiteiten zijn ontwikkeld vanuit de behoefte van medewerkers om iets te willen doen als zij even moeten wachten tussen twee opdrachten door. Leren door te doen is een belangrijk aspect van deze activiteiten. De ‘Gereedschapskist’ wordt vernieuwd naar behoefte van de medewerkers. Tijdens de training ‘Fluitend naar je werk’ leer je hoe je zelf invloed kunt hebben op je werkplezier zodat je na een dag hard werken, fluitend naar huis kunt gaan.”

Tips voor andere organisaties

We vragen of Jeanne en Annemijn nog tips hebben voor andere organisaties over hoe je opleiding en vitaliteit succesvol in je organisatie kunt integreren. Vitaliteit en opleiding zijn altijd in ontwikkeling en deze werken door op alle vlakken in de maatschappij. Het blijkt vooral belangrijk om te zien wat nodig is en om te werken aan verbinding en het zelfvertrouwen van medewerkers. Nieuwe dingen doen is vaak spannend. Niet elke medewerker heeft de vaardigheid de stap te zetten om zich verder te ontwikkelen. Daar is hulp bij nodig. Daarom is betrokkenheid vanuit alle lagen in de organisatie van groot belang. Medewerkers willen gezien en gehoord worden, vertellen waar ze behoefte aan hebben. Het is noodzakelijk vitaliteit en opleiding daar goed op aan te sluiten.