Jacco werkt bij Amfors Speelvoorzieningen

Heb je je ooit afgevraagd wie de speelvoorzieningen van Amersfoort en omstreken onderhoudt? Eemfors, het groenbedrijf van Amfors, zorgt voor inspectie, het onderhoud en de aanleg van speeltuintjes in de wijken. We praten hierover met Jacco van Dusschoten, medewerker van team Speelvoorzieningen en Harald Krijt, Unitmanager van Eemfors.

Al 25 jaar is Jacco in dienst van Amfors. Hij is sinds 23 jaar medewerker Speelvoorzieningen. “Ik ben binnengekomen als stratenmaker en langzaam doorgegroeid naar Speelvoorzieningen.” Jacco is vader van twee kinderen. In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan motoren en is hij te vinden op de camping in de Achterhoek. Hij lijkt nooit stil te zitten. Als we hem vragen wat hij het leukste vindt aan zijn werk, dan krijgen we het antwoord: “Eigenlijk alles. Geen dag is hetzelfde.”

Werkzaamheden van team Speelvoorzieningen

De afwisseling en het actief bezig zijn spreken Jacco erg aan in zijn functie. “Aan het begin van de dag, om 6.00 uur, repareer ik met mijn collega vaak machines. Als de rest van mijn collega’s op het werk aankomt, staan de machines klaar voor vertrek. Daarna halen we vaak speeltoestellen op en brengen het naar onze reparatieploeg. Na de reparatie plaatsen we het weer terug in de wijk.” Harald: “Buiten de reparaties aan speelvoorzieningen doen we aan zandzeven, repareren van hekwerken, het borstelen van kunstgras en ook doen we schilderwerk. Jacco is veelzijdig. We kunnen hem overal inzetten. Hij kan snel schakelen en dat is fijn. We hebben een moderne afdeling die een hoge klanttevredenheid heeft van onze opdrachtgevers. We groeien behoorlijk en daarom moeten we ook goed plannen. Onze werkvoorbereider Jan weet precies wie geschikt is voor welke klus. Ook in Baarn, Leusden, Bunschoten en Bergen doen we inspectie en reparatie. We werken dus ook buiten de regio.”

Handig en flexibel

De veelzijdigheid van Jacco blijkt wel als we verder gaan met het gesprek. Harald zegt: “Zijn specialiteit is hekwerken, maar hij kan ook op een trekker rijden. Zo zijn er meer handige en veelzijdige collega’s in het team.” Buiten zijn werk bij Eemfors, is Jacco lid van de cliëntenraad bij Amfors. Hij vindt het belangrijk om er voor de mensen te zijn. Ook vindt hij het van belang om zich te blijven ontwikkelen. Jacco: “Harald heeft mij ruimte gegeven om cursussen te volgen.” Harald: “We zijn natuurlijk een mensontwikkelbedrijf, dus als iemand een talent heeft dan moeten we dit stimuleren. Wat Jacco nog niet heeft verteld is dat hij óók nog werkt voor de Facilitaire dienst van Amfors. Hij is van alle markten thuis.“

Evenementen in de stad

Harald vertelt verder: “Jacco doet ook weekenddiensten. Dat heeft helemaal niets met speelvoorzieningen te maken. Het kan voorkomen dat we een evenement hebben in de stad. Dan moet er heel veel gebeuren om de stad weer schoon te maken en dan gaan de collega’s tijdens de nacht aan de slag. Hier is Jacco ook weleens bij, maar hij doet ook wel de planning hiervoor. Dat geeft zijn kwaliteit wel aan, want dat kan niet iedereen. Hij kijkt eerst wie goed met elkaar kunnen samenwerken en dan belt hij de medewerkers op en vraagt of zij die zaterdag willen werken.”

Strooien bij gladheid

Aan het einde van het gesprek zegt Harald nog: “Strooien verzorgen we ook. Dit doen we bij het ziekenhuis, bijvoorbeeld in Amersfoort en in Baarn. Het is een soort piketdienst.” Jacco knikt instemmend. Hij is een man van weinig woorden en vat nog even samen: “Ik doe eigenlijk van alles. Als het goed is voor Amfors, dan doen we het.”