Mekdese werkt bij KringTex

Mekdese is werkzaam bij KringTex in Amersfoort. Dit textiel sorteerbedrijf is opgericht door Kringloop Baarn/Bunschoten en Kringloop Amersfoort/Leusden. Wij spraken medewerker Mekdese samen met de directeur van KringTex, Necla Karadavut.

Duurzaamheid, dat is belangrijk in een wereld waar het aantal mensen toeneemt en de hoeveelheid grondstoffen afneemt. KringTex geeft zoveel mogelijk textiel een herbestemming. Zo wordt afval tot een minimum beperkt. Textiel wordt verzameld en gesorteerd. “Je moet textiel niet verbranden, maar benutten”, aldus Necla. “Per jaar gooien we in Nederland per persoon 17 kilo kleding weg. Wij verzamelen dit of kopen het op.”

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het textiel dat hergebruikt kan worden, wordt verspreid over kringloopwinkels in Nederland. Verder gaat de kleding naar België en Afrika. Wat niet als kleding gebruikt kan worden, wordt vermalen tot vilt. Dit kan weer als isolatiemateriaal ingezet worden. Behalve duurzaamheid, neemt KringTex ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in de vorm van het geven van een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reïntegratietraject
Mekdese woont in het centrum van Amersfoort. Ze heeft een dochter van 17 jaar, in Libanon. Nu zij deze kans heeft gekregen bij KringTex, hoopt zij dat ze ook haar dochter weer kan opzoeken. Eerder was zij werkzaam bij het Amersfoort Extra Team van Amfors (reïntegratietraject in samenwerking met de gemeente Amersfoort). Hier werkte ze aan onder andere haar werknemersvaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en aan het opbouwen van werkritme, met als doel uit te stromen naar regulier werk. Na een tijdje was zij toe aan deze volgende stap. Necla, directeur van KringTex, was toevallig op zoek naar een nieuwe medewerker en nam contact op met een van onze consulenten, Gerard Gijzel.

Regulier contract
Nu heeft Mekdese een regulier contract bij KringTex en assisteert bij het sorteren van textiel. Om de werkgever in haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te ondersteunen is via de praktijkroute een loonwaardemeting afgenomen, om het mogelijke verlies in werktempo/kwaliteit/netto tijdsbesteding te waarborgen. Ook is er een jobcoach aangesloten, om de duurzaamheid van de plaatsing te bevorderen. Necla: “Nu assisteert ze nog, maar ze heeft veel meer in haar mars. We leiden haar op zodat ze sorteerder kan worden.” Mekdese vertelt dat de sfeer bij KringTex erg leuk is en dat ze blij is dat ze werkt: “Werken is veel beter voor me. Thuiszitten is niets voor mij. Ik doe leuk werk in een fijn team dat voelt als familie.”

Necla vertelt trots: “Mekdese is in korte tijd al zo gegroeid.” Ook Amfors is blij dat Mekdese haar draai heeft gevonden bij KringTex.

Foto: Mekdese (links) en Necla (rechts)