Mike is praktijkbegeleider bij Eemfors

Eemfors biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder goede begeleiding en in het tempo dat bij hen past. De mannen en vrouwen van het groenbedrijf van Amfors zijn al jaren een vertrouwd beeld in de straten van Amersfoort en de omliggende gemeenten. Sinds 2015 werkt Mike bij Eemfors. Hij begon als meewerkend voorman op de Machinale afdeling. Nu is Mike praktijkbegeleider. Het is een uitdagende functie, waarbij flexibiliteit en goed luisteren van belang zijn. Hij vertelt hoe hij zijn werk als praktijkbegeleider ervaart.

Mike stuurt de Machinale afdeling en de Speelvoorzieningen aan, samen met de meewerkend voormannen. Het is een verantwoordelijke functie waarbij hij zijn aandacht goed moet verdelen. De Machinale afdeling van Eemfors zorgt voor verschillend onderhoud in Amersfoort, zoals machinaal vegen, beheren van onkruid op verharding en het maaien van gazons. Verder vallen hier ook de bosmaaiers en bladblazers onder. De bosmaaiers worden ingezet als er obstakels zijn op een grasveld, waar omheen gemaaid moet worden. Dan volgen de blazers om vuil op de paden bij elkaar te blazen en hierna wordt de borstelmachine ingezet. De afdeling Speelvoorzieningen zorgt voor inspectie, plaatsing, reparatie en hiermee het veilig houden van speeltoestellen in Amersfoort noord, zuid en de parken.

Grote verantwoordelijkheid

Zijn leidinggevende stoomde hem destijds klaar voor de functie van praktijkbegeleider. Verder volgde hij communicatie- en omgangstrainingen. Mike: “Er zijn veel mensen met een beperking bij Eemfors. Niet iedereen kan en wil hierom dit werk als praktijkbegeleider doen. Mensen willen op je kunnen rekenen. Je moet doen wat je hen belooft. Vertrouwen heeft de tijd nodig om te groeien en de medewerkers kunnen niet tegen oneerlijkheid. Daar prikken ze zo doorheen. In deze functie heb je, zoals met alles, te maken met leuke en minder leuke dingen. Dit hoort erbij. Buiten dat ik voor dit werk opgeleid ben heb ik heel veel geleerd van mijn leidinggevende, die mij voor deze functie klaarstoomde. Het is werk met een grote verantwoordelijkheid en dat vereist een goede kijk en praktische aanpak.”

De medewerkers maken je dag

“Wat mijn werk interessant maakt zijn de mensen. Geen dag is hetzelfde. Je moet goed kunnen luisteren naar medewerkers, échte aandacht hebben. Hier werken mensen met een Sw-indicatie en iedereen is dus anders in wat zij wel en niet aankunnen. In het kader van de privacy weten wij nooit wat hun indicatie is. Het heeft tijd nodig om hen te leren kennen. Dat maakt dat de benadering en inzet van medewerkers heel verschillend zijn. Zij zijn trots op hun werk en wij op hen. Als het goed gaat moet je het ook vertellen. Dat vind ik erg belangrijk.”

Afwisselend werk

We vragen hoe het huidige werk verschilt van de functie die Mike voorheen deed. “Als meewerkend voorman was ik na het werk vooral lichamelijk moe. Nu, als praktijkbegeleider, vooral geestelijk. Het duurt langer om tot rust en komen, er komt veel op je af en je moet snel schakelen. Buiten de administratieve werkzaamheden heb ik veel te regelen, uit te zoeken en vragen te beantwoorden. Daar komen ook nog overleggen bij met bijvoorbeeld onze unitmanager, P&O en de voormannen. Ook daaruit komen weer acties. Dat maakt mijn werk heel afwisselend. Ik kan niet zeggen wat ik precies het leukste vind van mijn werk. Het mooiste aan mijn werk is namelijk dat ik hier mág werken. Wat de kracht is van Eemfors? Dat merken mensen pas op het moment dat we er niet meer zouden zijn.”

Meer informatie over Eemfors