Onze collega's bij voestalpine

voestalpine Automotive Components Bunschoten (inderdaad, voestalpine schrijf je met een kleine letter) is een toeleverancier van de Europese automobielindustrie. De belangrijkste producten die hier gemaakt worden zijn stalen en aluminium carrosseriedelen voor zowel personenauto’s als vrachtwagens. Ook werken hier medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, gedetacheerd via Amfors. Wij nemen een kijkje bij onze Amfors-collega’s om te zien wat voor werk zij doen bij voestalpine en hoe het is om deel uit te maken van deze organisatie.

Conny, consulent van Amfors Werksupport, begeleidt de medewerkers van Amfors die bij voestalpine werken. Zij brengt ons naar de afdeling Electro Coating (EC). Het terrein van voestalpine is groot, het telt wel vijftig hallen. Onderweg zien we al heel wat auto-onderdelen voorbijkomen, zoals deuren en motorkappen. Een deel hiervan gaat naar autofabrieken. De rest is voor magazijnen van auto-schadebedrijven. We zijn aangekomen bij de afdeling EC. Hier ontmoeten we teamleider Arjan. Hij werkt al 31 jaar bij voestalpine. Arjan: “Het leukste van mijn werk vind ik het omgaan met mensen. Iedereen is hier gelijk, we zijn één club. De samenwerking met de medewerkers van Amfors is uniek in deze industrie en echt van meerwaarde. Ze liggen goed in de groep en ze zijn erg positief ingesteld. Dat maakt dat de sfeer nóg beter is geworden op de afdeling.”

Arjan: “De samenwerking met Amfors is ontstaan toen wij destijds onze ‘schil’ van medewerkers flexibeler wilden maken. Nu zijn de medewerkers van Amfors voor onbepaalde tijd hier werkzaam. Het is werk wat ze goed aankunnen, omdat ze het onder andere in hun eigen tempo kunnen doen. Wanneer ze toe zijn aan andere werkzaamheden, dan geven ze dit zelf aan. De samenwerking verloopt dus prettig. Mijn complimenten, ook voor Conny.”

We nemen een kijkje op de werkvloer en ontmoeten Amfors-collega Matthias. Hij pakt vandaag portieren in. Een klus die hij samen met een andere medewerker doet, want het is best zwaar werk. Matthias: “Wij verpakken de portier, maar kijken eerst of het helemaal heel is. Het is best een verantwoordelijkheid, want als we het eenmaal verpakt hebben, is het te laat.” Vakkundig wordt de autodeur ingepakt, in een ‘kooi’ gezet en van een sticker voorzien. Matthias is blij met zijn werk. Het is afwisselend en hij kan het in zijn eigen tempo doen. We lopen weer verder en ontmoeten Martin. Hij is nu 1 jaar werkzaam bij voestalpine via Amfors. Ook hij pakt deuren in en is verantwoordelijk voor de kwaliteit. “Elk merk wil weer andere dingen, dus dan is het inpakken steeds weer anders. Het is leuk werk om te doen en ik heb fijne collega’s. Bovendien is het dichtbij huis”, aldus Martin.
Leo is eind februari begonnen: “De collega’s zijn leuk hier en je werkt steeds met iemand anders.” Bij voestalpine worden namelijk ploegendiensten gedraaid. Arjan: “Ik ben heel trots op ze. Het werk gaat boven verwachting.”

Het is tijd om naar de volgende hal te gaan en dat is de afdeling Manual Assembly. We ontmoeten hier eerst de manager, Michel. Hij geeft ons een veiligheidsbril voordat we een kijkje kunnen nemen bij onze collega Stephan. Michel: “Op deze afdeling wordt alles met de hand bevestigd. Het is echt vakwerk.” Stephan komt eraan en neemt ons mee naar zijn werkplek. Hij bevestigt boutjes en moertjes in/op allerlei onderdelen van auto’s. Vandaag laat hij ons zien hoe hij moertjes bevestigt door te lassen met een machine. Stephan: “Soms val ik ook weleens in op de afdeling Electro Coating. Ik ben blij met mijn werk en het gaat goed. Michel: “Elke ochtend beginnen we met de dagstart. Dan hebben we eerst een groepsgesprek. Er is veel diversiteit van mensen op de afdeling, er heerst een warme sfeer. De medewerkers van Amfors geven nog wat extra fleur aan het werk.”

Van links naar rechts: Conny, Leo, Martin en Arjan

Michel (links) en Stephan